Na festivale ARS NOVA v Košiciach zahrá aj huslista Gidon Kremer

03.11.2014 Košice

Košice 3. novembra (TASR) – Už 12. ročník festivalu súčasného umenia ARS NOVA 2014 sa uskutoční v dňoch 3. až 9. novembra v košickom Dome umenia a Kasárňach/Kulturparku. Jeho dramaturgia je zameraná na hudbu druhej polovice 20. storočia, ktorá si na Slovensku úspešne hľadá svojich fanúšikov. Organizátori festivalu veria, že súčasná hudba dokáže osloviť mnohé generácie, a preto do programu zaradili koncerty detí, študentov či renomovaných interpretov strednej generácie.

„Keď sme pred 12 rokmi začínali s festivalom súčasného umenia, nepredpokladali sme, že bude mať takú dlhú životnosť. Pokročili sme neuveriteľne dopredu a nepochybujem, že náš festival bude protipólom toho bratislavského. Dnes už je v štádiu, že nie je možné ho stopnúť, ale naopak, len napredovať,“ uviedol pre TASR riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein.

Hlavným organizátorom festivalu ARS NOVA 2014 sú K13 - Košické kultúrne centrá, ISCM (Medzinárodná spoločnosť pre súčasnú hudbu) - Slovenská sekcia, Štátna filharmónia Košice a občianske združenie Quasars.

„Dramaturgiu festivalu máme postavenú tak, že zahŕňa koncerty pre detských interpretov, mladých konzervatoristov až po profesionálov,“ doplnil predseda slovenskej sekcie ISCM Ivan Šiller. Doplnil, že organizátori sa usilujú na festivale kombinovať hudbu staršiu, s tými najmodernejšími prúdmi súčasnej vážnej hudby. „Dokonca tu uvedieme koncert, ktorý má notový zápis vo forme videa,“ poznamenal.

Po takmer 40 rokoch sa opäť predstaví košickému publiku svetoznámy huslista lotyšského pôvodu Gidon Kremer, ktorý vystúpi 9. novembra spoločne s litovskou violončelistkou Giedrë Dirvanauskautë a orchestrom Štátnej filharmónie Košice pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera. „Túto jedinečnú udalosť môžeme bez akýchkoľvek pochýb považovať za hudobnú udalosť roka na Slovensku,“ vyhlásil šéf košickej filharmónie.

ARS NOVA 2014 ponúkne svojim návštevníkom osem koncertov, na ktorých sa predvedú umelci z mimoriadne pestrej palety. Festival otvoria najmladší hudobníci z košických základných umeleckých škôl. Priestor dostanú študenti konzervatória, súbory VENI ACADEMY a Quasars Ensemble v spojení s komorným orchestrom Musica Cassovia. V sólových recitáloch sa predstavia s atraktívnym programom vynikajúci klarinetista Ronald Šebesta či violončelista Andrej Gál spolu s klaviristom Ivanom Buffom. Hosťom festivalu bude aj mladý talentovaný český fagotista Jan Hudeček, ktorý v tomto roku zvíťazil na prestížnej medzinárodnej súťaži Pražská jar.
 
 
 

Vyberte región